Vrienden van Pauwels
Voor en door bewoners rond Landschapspark Pauwels
 


Een greep uit belangrijke nieuwsberichten


Terug naar overzicht

04-12-2023

Vraagtekens bij MOB-complex

Eerst Onderzoek naar natuur
Hoeveel blijvende schade brengen evenementen toe aan de natuur rond het MOB-complex in Tilburg-Noord? Voordat de provincie Brabant het terrein wil verkopen aan de gemeente, moet daar eerst meer duidelijkheid over komen. Tilburg wil dat zelf ook graag.

Het voormalige mobilisatiecomplex (MOB-complex) ten noorden van bedrijventerrein Kraaiven is eigendom van de provincie en maakt deel uit van het beschermde Natuurnetwerk Brabant. De gemeente Tilburg ziet de locatie als een plek waar in de toekomst toonaangevende evenementen georganiseerd kunnen worden met 15.000 bezoekers per dag.

Eerder trok het college al 400.000 euro uit voor de aankoop van het terrein. In de begroting is nog eens 3,8 miljoen euro gereserveerd voor de inrichting en onderhoud van het terrein. Maar vooralsnog werkt de provincie niet mee aan de verkoop. Eerst wil ze meer duidelijkheid over het effect van festivals op de natuur.

Resultaten
Tilburg wil zelf ook zekerheid dat evenementen mogelijk zijn, voordat het complex wordt aangekocht. Er loopt een ecologisch onderzoek, waarvan de resultaten rond de jaarwisseling bekend worden.

Mocht de aankoop van het MOB-complex doorgaan, dan zorgen ook de beheerkosten van het terrein nog voor vraagtekens. De gemeente wil de locatie zelf gaan exploiteren. In tegenstelling tot bij andere buitenlocaties wordt er voor het gebruik van het MOB-terrein een vergoeding gevraagd aan festivalorganisatoren. In een brief aan de gemeenteraad laat het college weten dat dit exploitatiemodel financieel niet sluitend is.

Verdienmodel onder druk
Dat komt onder meer door de vele prijsstijgingen, waardoor ook het verdienmodel voor evenementen onder druk staat. Bovendien zijn er op dit moment geen voorzieningen op het terrein aanwezig, zoals elektriciteit, water, riolering en verharde paden. Om het complex interessant te maken voor organisatoren van festivals, wil Tilburg deze voorzieningen zelf aanbrengen. Het college heeft een adviesbureau ingeschakeld voor een nieuwe kosten- en batenanalyse.

Dan is er nog de geluidskwestie. Afgelopen zomer, in 2022 en in 2019 mocht het Draaimolen Festival al 'proefdraaien' op het MOB-complex. Met name in 2022 zorgde dat voor een hoop geluidsoverlast. Afgelopen jaar waren daarom strikte afspraken gemaakt met onder meer de wijkraad Stokhasselt, onder meer over een klachtenlijn.

Er kwamen ruim tweehonderd klachten binnen, niet alleen vanuit Noord, maar ook uit de Reeshof en Loon op Zand. Tilburg onderzoekt daarom of er permanente, geluidswerende maatregelen getroffen kunnen worden op het terrein.

Wijkraad-voorzitter Harrie Meeuwesen zag tijdens de laatste editie van Draaimolen een 'welwillende houding' bij festival en gemeente. ,,Onze klachten worden serieus genomen. Er wordt alles aan gedaan om overlast van geluid en verkeer zoveel mogelijk te beperken."

Desondanks is de wijkraad nog steeds tegen een festivalterrein in Noord. Ook in de gemeenteraad van Loon op Zand gaan sinds kort stemmen op tegen het MOB-complex als evenementenlocatie.

Bron: Brabants Dagblad 4december 2023



Terug naar overzicht