Vrienden van Pauwels
Voor en door bewoners rond Landschapspark Pauwels
 


Een greep uit belangrijke nieuwsberichten


Terug naar overzicht

02-11-2023

MOB-complex als festivalterrein? 'Gebonk en gedreun'

MOB-complex als festivalterrein? 'Gebonk en gedreun'
Een evenemententerrein om de hoek? Gebonk tot in de vroege uurtjes? Inwoners van Loon op Zand zien het niet zitten. Ze vrezen meer overlast als het MOB-complex in Tilburgse handen komt en er grote festivals komen. Politieke partij VoorLoon wil dat het gemeentebestuur in actie komt.

VoorLoon is vóór evenementen die de leefbaarheid in Loon op Zand en de omringende dorpen bevorderen, zegt raadslid Bram Nieuwenhuisen. ,,Maar er moet natuurlijk geen sprake zijn van geluid dat zelfs buiten de plaats waar het evenement plaatsvindt hinder veroorzaakt."

Tilburg wil het voormalige MOB-complex, vlak bij stortplaats De Spinder, van de provincie overnemen, zodat er in de toekomst (inter)nationale en toonaangevende evenementen georganiseerd kunnen worden. Sinds een paar jaar wordt het Draaimolenfestival er al gehouden, zo ook vorig maand.

Actie ondernemen
Raadsleden van VoorLoon werden op straat aangesproken over geluidsoverlast, ook kreeg de partij een brief. ,,Een paar weken geleden was er een evaluatie, maar daarvoor waren alleen bewoners van Tilburg-Noord uitgenodigd. Inwoners van Loon op Zand werd gezegd dat ze zich met klachten tot hun eigen gemeente moesten wenden."

En dat doet VoorLoon nu dus. Nieuwenhuisen vraagt het college van burgemeester en wethouder actie te ondernemen en de zorg van de inwoners van Loon op Zand neer te leggen binnen de regio Hart van Brabant zodat die serieus genomen wordt.

Mosterd na de maaltijd?
Vraag is of het verzoek van VoorLoon geen mosterd na de maaltijd is. Het feit dat Tilburg het voormalige MOB-complex wil aankopen is al jaren bekend.

Inwoners van Loon op Zand zijn overigens niet de enigen die zich zorgen maken. Bewoners uit Tilburg-Noord hebben zich ook gemeld. ,,Het gebonk en gedreun was constant te horen", zei een bewoner vorig jaar na het Draaimolenfestival. ,,Het geluid van de tv moest op veertig om iets te kunnen horen. De organisatie heeft geen idee van de impact die deze geluidsexplosie op ons heeft." Volgens de gemeente waren de metingen destijds binnen de vergunde geluidsnorm.

Loon op Zand ligt een kleine 5 kilometer van het MOB-complex af. Tilburg zou er zo'n acht festivals per jaar willen organiseren. De Loonse briefschrijver ziet de bui al hangen. ,,Lijkt me de moeite waard dat Loon op Zand er alles aan doet om te voorkomen dat we met geluidsoverlast worden opgezadeld."

bron: Brabants Dagblad

Het college van Loon op Zand moet, volgens de daarvoor geldende regels, binnen een paar weken antwoord geven op de vragen.

Sylvia van de Ven



Terug naar overzicht