Vrienden van Pauwels
Voor en door bewoners rond Landschapspark Pauwels
 


Een greep uit belangrijke nieuwsberichten


Terug naar overzicht

10-10-2023

Publiek Ontwikkelbedrijf gaat wind- en zonneparken in de regio ontwikkelen

Publiek Ontwikkelbedrijf gaat wind- en zonneparken in de regio ontwikkelen
In juli 2023 hebben 8 gemeenten in Hart van Brabant en het Energiefonds Brabant het Publiek Ontwikkelbedrijf REKS B.V. (‘Publiek Ontwikkelbedrijf’) opgericht. Dit bedrijf gaat in opdracht van de overheid in aangewezen gebieden in de regio wind- en zonneparken ontwikkelen.

Regionale Energie- en Klimaatstrategie
Het Publiek Ontwikkelbedrijf komt voort uit de Regionale Energie- en Klimaatstrategie (REKS). Hierin hebben gemeenten in Hart van Brabant, waterschappen en provincie Noord-Brabant afspraken gemaakt over hun energie- en klimaatambities. Zo willen zij in 2030 jaarlijks één Terawattuur duurzame elektriciteit opwekken, oftewel één miljard kilowattuur. Omgerekend is dat de stroom die nodig is voor 10 miljoen koelkasten.

Die elektriciteit gaat grotendeels opgewekt worden in grootschalige wind- en/of zonneparken, de ‘energiehubs’. Daarvoor hebben de gemeenten mogelijke locaties vastgelegd in hun beleid, de zoekgebieden. In Tilburg Noord is het gebied De Spinder – Kraaiven – Vossenberg - aangewezen als energiehub. Daar staan nu al een aantal windmolens van Burgerwindpark De Spinder.
Publiek Ontwikkelbedrijf
De ontwikkeling van de energiehubs in Hart van Brabant is neergelegd bij het Publiek Ontwikkelbedrijf, waarvan de overheden de enige aandeelhouders zijn. Dat biedt een aantal voordelen. Allereerst kunnen de overheden zo meer grip houden op de ontwikkeling van de wind- en zonneparken dan wanneer je dit overlaat aan marktpartijen. Bovendien kan zo veilig worden gesteld dat afspraken over participatie van de omgeving en minimaal 50% lokaal eigendom ook worden gerealiseerd. Tot slot wordt gestuurd op een integrale gebiedsontwikkeling, waarbij ook plaats is voor bijvoorbeeld natuurontwikkeling en recreatie.
De komende periode worden de plannen voor de energiehubs verder uitwerkt. Daarbij zijn heldere participatie en een samenhangende gebiedsontwikkeling dus belangrijke uitgangspunten voor de overheden en het Publiek Ontwikkelbedrijf.

Meer informatie over het Publiek Ontwikkelbedrijf lees je in dit artikel. Of kijk op de website van de Regionale Energie- en Klimaatstrategie in Hart van Brabant: regio-hartvanbrabant.nl/reks.



Terug naar overzicht