Vrienden van Pauwels
Voor en door bewoners rond Landschapspark Pauwels
 


Een greep uit belangrijke nieuwsberichten


Terug naar overzicht

20-09-2023

Klimaatboom-toren met horeca in Tilburg-Noord is definitief van de baan: ‘Past niet in de natuur’

TILBURG - Er is gezocht, maar een geschikte plek bij de Noorderplas werd niet gevonden. De omvang van een nieuwe horecazaak, inclusief bezoekers en parkeren, is niet verenigbaar met de natuur en ecologie. Dus gaat er een streep door de ‘klimaatboom’ met horecafunctie in het gebied.

De klimaatboom staat voor een 20 meter hoge stalen constructie, waarop bezoekers spelenderwijs kunnen leren over klimaatverandering. Het idee was in 2019 de winnende inzending van een prijsvraag voor een educatieve en recreatieve invulling van de locatie bij Tilburg-Noord.

Ton Gimbrère, voormalig directeur van Bonheur Horeca Groep, nam het initiatief om dit idee met enkele andere partijen verder uit te werken. Een jaar geleden kreeg de ondernemer al te horen dat zijn plan voor de Kalverstraat 37-39, vlakbij de Noorderplas, te grootschalig was. De horeca zou te dominant worden, luidde de kritiek. Gimbrère trok zich terug als ontwikkelaar en exploitant.

Toch een poging tot een oplossing
Toch is daarna een poging gedaan om een oplossing te vinden, zegt hij. ,,Met ambtenaren en de ecoloog van de gemeente hebben we het gebied nog eens bezocht. De ecologische beperkingen hebben de doorslag gegeven. Het is een fantastisch mooi natuurgebied, dat respecteren we. Maar het is geen match gebleken met ons plan voor horeca, bezoekers en parkeren.”

Burgemeester en wethouders noemen het ‘spijtig’ dat de poging voor een minder groot plan ondanks de hernieuwde poging niet is gelukt. Ook Gimbrère vindt het jammer. ,,Samen met andere betrokkenen hebben we erin geïnvesteerd. We hadden wat meer samenwerking met de gemeente verwacht.” De ambtelijke molen werkt bovendien traag, terwijl ondernemers graag tempo willen, zegt hij.

Op zoek naar andere invulling
De gemeente gaat nu op zoek naar een andere invulling van de Kalverstraat 37-39. Daarvoor start ze een open inschrijving. Het idee van de klimaatboom is losgelaten. ,,Zolang zich verder niemand aandient om dit op te pakken, hoeft het ook niet per se”, zegt een woordvoerder. ,,Het mag dus wel, maar we achten de kans klein.”

De vorig jaar aangekochte boerderij aan de Kouwenberg 1 wordt bij de nieuwe invulling betrokken. Het gebied moet een uitvalsbasis worden voor wandelaars en fietsers die het landschapspark Pauwels bezoeken.

Veel minder kwetsbaar plekje voor de horeca
Dat de boerderij onderdeel van het plan wordt, is volgens Gimbrère een verstandige zet. ,,Deze ligt aan de andere kant van de Kalverstraat in een veel minder kwetsbaar plekje voor de horeca. Daardoor blijven ze uit de natuur en de plekken waar we zuinig op moeten zijn.”

Hij zal zelf geen nieuw plan indienen. ,,Ik vind het gebied oprecht een parel, ben benieuwd wat er mogelijk is en of ze tot een match komen. Dat ga ik volgen.”



Terug naar overzicht